3 tips voor het voorkomen van (chronische)blessures bij het hardlopen

Het is voor hardlopers van essentieel belang om blessures en chronische pijn in spieren en gewrichten te voorkomen tijdens hun trainingen. Dit is namelijk belangrijk zodat hardlopers hun prestaties op de langere termijn kunnen blijven voortzetten. Zo kun je bijvoorbeeld voedingssupplementen nemen van bijvoorbeeld Dr. Melius. Tip één is ‘bouw het geleidelijk op’. In de meeste gevallen worden blessures veroorzaakt doordat hardlopers te veel, te snel en te vaak gaan hardlopen. Het is daarom van essentieel belang dat je het geleidelijk opbouwt, waarbij je de intensiteit langzaam verhoogt en het aantal kilometers verhoogt. Dit zorgt er namelijk voor dat je botten, pezen en spieren zich kunnen aanpassen aan jouw fysieke belasting van het hardlopen zelf.

Tip twee: draag de juiste schoenen

Het is daarnaast ontzettend belangrijk dat je als hardloper de juiste schoenen draagt. Hardloopschoenen moeten namelijk altijd comfortabel zijn. Daarnaast moeten ze goed passen bij jouw individuele voetvorm en loopstijl. Vergeet ook niet om je schoenen regelmatig te vervangen. Op het moment dat je namelijk langere tijd met je schoenen hardloopt, zul je al snel genoeg merken dat deze schoenen hun ondersteuning en demping verliezen. Dat kan ontzettend gevaarlijk zijn aangezien je hierdoor sneller en makkelijker blessures kunt oplopen.

Tip drie: doe te allen tijde aanvullende oefeningen

Je kunt naast het hardlopen ook aanvullende oefeningen doen. Aanvullende oefeningen kunnen namelijk je flexibiliteit verbeteren en je spieren tegelijkertijd ook versterken. Doordat je je flexibiliteit verbetert en je spieren versterkt, zul je minder snel last krijgen van blessures. Er bestaan verschillende aanvullende oefeningen die hardlopers kunnen doen om blessures te voorkomen. Voorbeelden van aanvullende oefeningen zijn bijvoorbeeld yoga. rekoefeningen, Pilates en krachttraining. Het is wel belangrijk om deze oefeningen regelmatig te doen en in je training routine mee te nemen. Als hardloper is het van essentieel belang om blessures te voorkomen of om op tijd in te grijpen wanneer je pijnscheuten voelt.

Plaats een reactie